Vraag van de maand: lerend vermogen

Mensen met dementie gaan langzaam achteruit en dit proces duurt vele jaren. Gedurende deze periode hebben mensen met dementie te maken met dingen die niet meer zo gaan als voorheen. Dit betekent dat zij zich constant aanpassen aan de omstandigheden in relatie tot hun eigen mogelijkheden. Dit aanpassen wordt het lerend vermogen genoemd.

Zeeuwse Zorgschakels, een organisatie die zich inzet voor een goede samenhang in ketenzorg dementie en netwerken palliatieve zorg, wil graag hulp bij het  organiseren van bijeenkomsten op drie eilanden in Zeeland over ingewikkelde cases rondom dementie. Hun ambitie: casuïstiek opbouwen, lerend vermogen vergroten, oplossingen bedenken en delen.  De organisatie ‘Opnieuw Geleerd, Oud Gedaan’ heeft een  serie video’s gemaakt over het lerend vermogen van mensen met dementie. Bekijk de video over lerend vermogen bij dementie:

Bekijk ook de video met uitleg van dr. Frans Hoogeveen, lector psychogeriatrie van De Haagse Hogeschool:

Bekijk alle video’s van Opnieuw geleerd, oud gedaan

Cliëntenreis dementie

Aansluiten bij wat iemand met dementie wel en niet kan, kan ook door een cliëntenreis te maken. Een cliëntenreis schetst het cliëntproces en het zorgproces. Het geeft de interactie en contactmomenten met hulpverleners weer. Het is een persoonlijk verhaal dat zorgprofessionals in staat stelt om zich maximaal in te leven in de situatie van de cliënt en zijn omgeving.  De cliëntenreis biedt inzicht om beter in te spelen op  behoeften en verwachtingen.  Het is een middel om als professional het gesprek te voeren over zorg en ondersteuning.

Download  een voorbeeld van een cliëntenreis dementie (pdf)

Meer ondersteuningsvragen van Dementiezorg voor Elkaar bekijken?

Vraag ook gratis ondersteuning aan!

Werk jij in een samenwerkingsverband en loop je tegen knelpunten aan die jullie belemmeren bij het bieden van integrale en persoonsgerichte zorg en ondersteuning? Wij kunnen je helpen.

Vraag gratis ondersteuning aan