Zorg en ondersteuning op maat

Hoe ziet palliatieve zorg en ondersteuning eruit bij mensen met dementie in hun laatste levensfase? Wat is de rol van zingeving rond het levenseinde? Wat is er mogelijk rond euthanasie? Hoe betrek je familie en eventueel vrijwilligers die een rol spelen in de laatste levensfase?
  • Tools (5)
  • Praktijkvoorbeelden (2)
  • Kennis (1)
  • Berichten (1)

Tools (5)

Hier verzamelen we tijdens het programma tools die je helpen persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Mis je een instrument? Laat het ons weten.

Handreiking mantelzorgers ondersteunen in palliatieve fase

Gebruik deze handreiking om mantelzorgers te ondersteunen in de palliatieve fase. Samengesteld door de VPTZ en Mezzo, belangenbehartiger van en voor mantelzorgers.

lees meer

Handreiking samenwerking palliatieve zorg en dementiezorg

In de praktijk werken de vele tientallen netwerken palliatieve zorg en ketens dementiezorg in Nederland nog maar mondjesmaat samen. Lees de handreiking voor de samenwerking tussen palliatieve zorg en dementiezorg met concrete handvatten, praktijkvoorbeelden en een stappenplan. Opgesteld door Vilans.

lees meer

Handreiking euthanasie bij dementie

Bekijk de handreiking die de Rijksoverheid samen met de artsenfederatie KNMG samenstelde, voor mensen die een schriftelijk euthanasieverzoek willen opstellen in het geval van ondraaglijk lijden. Als u op de link klikt en de nieuwe pagina opent zich, moet u even naar beneden scrollen. U vindt dan zowel de publieksversie van deze handreiking als de artsenversie.

lees meer

Handreiking vaststellen behandeldoelen

Lees de handreiking 'Het plannen van zorg in de laatste levensfase bij dementie' (pdf) van het VUmc voor zorgverleners om gezamenlijk behandeldoelen vast te stellen voor palliatieve zorg bij dementie.

lees meer

Palliatieve zorg bij dementie

Voor verzorgenden en verpleegkundigen die al een basisscholing hebben gehad in palliatieve zorg, is er ook een verdiepingsmodule palliatieve zorg bij dementie. Deze is ontwikkeld door vijf regionale netwerken palliatieve zorg, uitgebracht in 2014.

lees meer

Praktijkvoorbeelden (2)

Hier verzamelen we praktijkverhalen over persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun omgeving. Heb je zelf een goed voorbeeld dat je wilt delen? Laat het ons weten.

Omgaan met het levenseinde

Lees hier over de hoop en zorgen van cliƫnten en mantelzorgers rond het levenseinde.

lees meer

Zingeving na diagnose dementie

Lees meer over hoe cliƫnten omgaan met zingeving na de diagnose dementie. Bijvoorbeeld als het gaat om het levenseinde.

lees meer

Kennis (1)

Hier verzamelen we tijdens het programma artikelen en andere kennis die je helpen persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Heb je suggesties voor toevoegingen? Laat het ons weten.

Richtlijn palliatieve zorg bij dementie

Bekijk de richtlijn palliatieve zorg bij dementie, versie 1.0. Uitgegeven door Pallialine in 2009, gebaseerd op consensus onder specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen en andere relevante disciplines.

lees meer

Berichten (1)

Meppel dementievriendelijk: obstakels en uitdagingen

Mariska Bloemberg van de gemeente Meppel: 'het is van belang om samen op te trekken en dezelfde taal te spreken.'

lees meer