Themabijeenkomst ‘Samen met technologie’

11 oktober 2017
09.30 - 12.30 uur
Eenhoorn Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 2, 3818 LH Amersfoort
Inschrijven

Mensen met dementie wonen steeds langer thuis. Technologie kan op verschillende manieren professionals, mantelzorgers en cliënten ondersteunen om langer thuis te wonen gemakkelijker te maken. Tijdens de themabijeenkomst ‘Samen met technologie’ gaan we in op:

  • Inspirerende verhalen over het gebruik van speciaal ontwikkelde zorgtechnologie, zoals in deze infographic.
  • State-of-the-art inzicht in technologie van de toekomst. Denk aan robotica of VR en nieuwe ontwikkelingen.
  • Praktische oplossingen met bestaande consumenten voor technologie in het alledaagse leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Sandra Suijkerbuijk, adviseur bij Vilans geeft een algemene inleiding over wat jij als professional kan doen met technologie in de zorg voor mensen met dementie. Zij werkt bij Vilans en houdt zich bezig met technologie, met name in de dementiezorg. Zowel intramuraal als extramuraal weet zij wat er voor technologie beschikbaar is voor mensen met dementie, mantelzorgers en zorgprofessionals. Sinds begin 2017 doet ze promotieonderzoek naar co-design met thuiswonende mensen met dementie. Door middel van creatieve onderzoekmethodes kan de doelgroep meedenken met passende en waardevolle toepassingen van nieuwe technologie in de thuisomgeving. Daarbij past Sandra de kennis toe uit de ontwerpwereld. Verder vindt ze het belangrijk om vooral samen te werken en veel kennis op dit gebied te delen met ontwikkelaars en gebruikers, de echte innovatie gebeurt uiteraard in de praktijk.

Monique Kemner, co-designer bij Kodiezijn zal in haar presentatie ingaan op hoe belangrijk het is om zorgprofessionals kennis bij te brengen over eHealth- toepassingen. Bij Vivent leidt Monique zowel senior verpleegkundigen als thuiszorgmedewerkers op om technologie toe te passen in hun zorgverlening bij onder meer mensen met dementie. Het gaat daarbij om toepassingen als leefstijlmonitoring, de Medido en alarmering met gps. Praktijkervaring en het vooraf scholen van deze mensen is erg belangrijk, maar ook aandacht voor implementatie van technologische toepassingen. Monique zal dit illustreren met enkele voorbeelden en verhalen uit de praktijk.

Monique Kemner  heeft een uitgebreide achtergrond in de zorg. Zij is opgeleid als verpleegkundige en heeft meerdere managementfuncties in de zorg vervuld, onder andere bij een van de eerste zorgcentrales van Nederland. Monique: ‘Mijn passie ligt bij innovatie en verpleging, omdat het machtig is als je mensen kunt helpen hun zelfstandigheid terug te krijgen. Want dat is verpleging: zorgen dat de cliënt het weer zo snel mogelijk zelf kan doen, daar waar mogelijk. eHealth helpt hierbij.’ Integratie van eHealth in het primair proces staat voor haar centraal. Haar uitgebreide ervaring in de zorg helpt haar. Ze begrijpt de praktijk en kan eindgebruikers makkelijk meenemen in ontwikkeling en innovatie.

Ervaringen van cliënten met technologie:

‘Het is echt fantastisch om op afstand mijn moeder een beetje in de gaten te kunnen houden. Als er dan wat anders is dan normaal, dan kan ik haar even bellen hoe het gaat.’ – Mantelzorger van iemand met dementie over leefstijlmonitoring.

‘Ik heb een krant op het moment nog, maar dat wordt duurder. En die wil ik afzeggen en dan wil ik gewoon op de tablet of de iPad kunnen zien wat er gebeurt in de wereld’ – Persoon met dementie over tablet technologie.

Aanmelden