Het is best normaal om bijzonder te zijn! Specifieke doelgroepen met dementie

4 oktober 2022
15.00 - 17.00 uur
digitaal
Inschrijven

Dementie signaleren bij mensen op jonge leeftijd, mensen met een verstandelijke beperking en migranten verdient extra aandacht. Want de omgeving herkent signalen bij deze groepen vaak minder snel, omdat die vaak moeilijker te onderscheiden zijn van gebruikelijke gedragspatronen of omdat ze te snel worden ervaren als ‘passend’ bij de ouderdom.

In deze kennisbijeenkomst gaan we in op dementie bij deze ‘bijzondere’ doelgroepen. Experts en ervaringsdeskundigen schetsen verschillende casussen en geven tips hoe je deze groepen passende zorg en ondersteuning kunt geven en waarmee je rekening moet houden. Met als doel dat ook zij zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de maatschappij.

Programma

Tijd 

Onderdeel 

14.50 uur

Inloop 

15.00 uur

Welkom door dagvoorzitter Karlijn Kwint  (Vilans)

15.10 uur

Uitwisseling in Break-outrooms ronde 1 (40 minuten)

1. Jonge mensen met dementie
Christian Bakker, GZ-psycholoog en programmaleider dementie op jonge leeftijd bij het Radboudumc en bestuurslid bij het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd  en Hendrik-Jan van der Waal, ervaringsdeskundige en voorzitter Stichting FTD Lotgenoten delen in deze subsessie verschillende casussen van mensen die je in het dagelijks leven kunt tegenkomen en waarbij je niet direct aan dementie denkt. Hoe kunnen zij de juiste ondersteuning krijgen om zo lang mogelijk te participeren in de maatschappij? Met andere deelnemers wissel je hierover uit. Christian en Hendrik-Jan delen daarnaast tips over hoe de ondersteuning bij dementie op jonge leeftijd vorm te geven.

  
2. Mensen met een migratieachtergrond en dementie
Het aantal migranten met dementie groeit heel hard. Zij maken nog weinig gebruik van casemanagement en wijkverpleging. Dit zal wel gaan toenemen, maar professionals voelen zich hier nog niet voldoende op toegerust. Zij ervaren faalangst, handelingsverlegenheid en vinden communicatie lastig. Geraldine Visser, onderzoeker en docent bij het lectoraat Goed Leven met Dementie van Hogeschool Windesheim vertelt samen met casemanager Hasan Soylu en mantelzorger Züleyha Ozermis over cultuursensitief werken. Zij neemt je mee in de nieuwe methodiek OOG – cultuursensitief Omgaan met Onbegrepen Gedrag die zij in een participatief actieonderzoek ontwikkeld heeft met Hogeschool InHolland en casemanagers, verpleegkundigen, thuisbegeleiders, mantelzorgers en mensen met dementie betrokken bij zorgorganisaties Cordaan en Carint Reggeland.


3. Mensen met een verstandelijke beperking en dementie
Hoe herken je dementie bij mensen met een verstandelijke beperking en stel je die tijdig vast? Dat is belangrijk want daardoor kunnen professionals en familieleden zorg en ondersteuning beter afstemmen op de veranderende wensen en behoeftes van iemand. Alain Dekker is docent-onderzoeker RUG en UMCG, hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) bij Alliade, bestuurslid en initiatiefnemer van Stichting Dementietafel Groningen. In deze sessie gaat hij in op het ontstaan en verloop van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Wat zijn de signalen van dementie, waar moet je op letten en waarom is dit belangrijk? Dit doet hij samen met de zussen van Rien. Rien heeft het syndroom van Down en over het verloop van de tijd merkten zijn zussen achteruitgang. Zij laten op innemende wijze het traject zien dat zij met hun broer hebben doorlopen om bij de diagnose dementie te komen en hoe zij met zijn dementie omgaan.

15.50 uur

Pauze (en wisseltijd)

16.00 uur

Uitwisseling in Break-outrooms ronde 2 (40 minuten)

1. Jonge mensen met dementie
2. Mensen met een migratieachtergrond en dementie 
3. Mensen met een verstandelijke beperking en dementie

16.40 uur

Plenaire reflectie ervaringsdeskundigen onder leiding van Karlijn Kwint

16.50 uur

Afsluiting en evaluatie