Themamiddag dementiebeleid voor gemeenten – wordt verplaatst

9 april 2020
13.30 - 16.30 uur
Huis voor de Gezondheid , Stationsplein 121, 3818 LE Amersfoort
Inschrijven

Maak werk van dementiebeleid met praktische beleidshulp voor gemeenten

Vanwege de coronacrisis wordt deze bijeenkomst verplaatst, een nieuwe datum volgt.

Om beleidsmedewerkers van gemeenten te helpen bij hun dementiebeleid, ontwikkelde Dementiezorg voor Elkaar in opdracht van het programma Deltaplan Dementie een beleidshulp, met inspirerende voorbeelden, praktische tips en tools. Op 9 april presenteren we de tool en krijg je van andere gemeenten concrete voorbeelden hoe je de beleidshulp kunt gebruiken.

Het aantal mensen met dementie gaat de komende jaren verdubbelen, zo berichtte de commissie Bos nog onlangs. We worden immers ouder. Het grootste deel van die mensen blijft zo lang mogelijk thuis wonen, soms zelfs ook als dat eigenlijk niet meer kan. Dat vraagt wat van gemeenten. Want ook mensen met dementie en hun naasten willen zich thuis voelen in de samenleving, die als het even kan daarop is toegerust.

Belangrijke rol

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de ondersteuning van mensen met dementie en hun omgeving. Zoals het vergroten van bewustwording en voorlichting over dementie en het organiseren van passende persoonlijke ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Maar hoe doe je dat dan?

Praktische beleidshulp

Om beleidsmedewerkers van gemeenten te helpen een adequaat gemeentelijk dementiebeleid op te zetten, ontwikkelde Dementiezorg voor Elkaar in opdracht van het Deltaplan Dementie een beleidshulp met inspirerende voorbeelden en praktische tips en tools. Die presenteren we deze middag. Aan de hand van concrete voorbeelden uit de praktijk van een viertal gemeenten laten we zien hoe je de beleidshulp in je werk kunt gebruiken. Daarnaast horen we graag jouw ideeĆ«n. De middag staat in het teken van inspiratie en uitwisseling tussen gemeenten onderling en  met coƶrdinatoren van dementienetwerken.

De bijeenkomst is bedoeld voor beleidsmedewerkers dementie bij gemeenten, voor ketenregisseurs dementie en overige belangstellenden en wordt georganiseerd door het Deltaplan Dementie in samenwerking met Vilans en Movisie.

Programma

13:30 – 14:00 uur: Ontvangst met koffie en thee
14:00 – 14:15 uur: Welkom en opening door Denijs Guijt, directeur Deltaplan Dementie
14:15 – 16:30 uur: Praktijkvoorbeelden beleidshulp dementie, toegelicht door Roos Scherpenzeel, expert informele zorg. Uitwisselen met elkaar aan tafel:  

  • Tine Bouwman – gemeente Berkelland, inventarisatie vraag en aanbod 
  • Albert Scheffer – gemeente Smallingerland, visieontwikkeling en ontmoeting
  • Mariska Bloemberg – gemeente Meppel, met elkaar aan de slag evaluatie

16:30 uur: Napraten tijdens de borrel.

Meld je aan!

Doe mee en meld je aan! Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als je niet kunt deelnemen, laat het dan tijdig weten.

Aanmelden via deze link

Meer weten over dementiebeleid voor gemeenten en handige tools? Kijk op de themapagina over gemeenten op deze website.