De cliënt & mantelzorger

Dementiezorg voor elkaar ondersteunt professionals die de zorg en ondersteuning voor thuiswonende mensen met dementie willen verbeteren. Mantelzorgers spelen daarin een belangrijke rol. Want juist als oude zekerheden wegvallen, biedt een vertrouwd gezicht houvast. Iemand die je gewoontes kent en je begrijpt. Wat moet je weten over de cliënt en zijn mantelzorger als je goede ondersteuning wilt bieden?

Het ziektebeeld
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, ook wel syndroom genoemd. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie.
Persoonsgerichte zorg en eigen regie
Bij persoonsgerichte zorg staat de persoon centraal. Wat vindt hij belangrijk? Waar wordt hij blij van? Welke behoeftes en gewoontes heeft hij?

Omgaan met verschillen en diversiteit
Niet-westerse migranten hebben 3 tot 4 keer zoveel kans op dementie. Hoe signaleer je dat en hoe maak je dat bespreekbaar zonder afbreuk te doen aan hun waarden en normen?

Jonge mensen met dementie
Wat zijn de signalen? Hoe zorg je voor een juiste diagnose? En hoe kun je jonge mensen met dementie het beste ondersteunen?

Dementie en een verstandelijke beperking
Hoe onderscheid je normale veroudering van beginnende dementie bij iemand met een verstandelijke beperking? Wat zijn de eerste signalen? Hoe praat je daarover met deze doelgroep?

Sociaal netwerk en mantelzorg
Hoe betrek je mensen op een goede manier bij de zorg en ondersteuning? Hoe voorkom je overbelasting van mantelzorgers?