Behandeling en ondersteuning in geclusterd wonen

Dementie is niet te voorkomen of genezen. Wel zijn er behandelingen om de ziekte af te remmen en de effecten te verminderen. Wat voor behandelingen zijn dat? Hoe kunnen zorgprofessionals, sociaal werkers en vrijwilligers bijdragen aan het welzijn en welbevinden van thuiswonende mensen met dementie?
  • Tools (2)
  • Praktijkvoorbeelden (2)
  • Kennis (2)

Tools (2)

Hier verzamelen we tijdens het programma tools die je helpen persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Mis je een instrument? Laat het ons weten.

Muziekkusseninterventie

De erkende Muziekkusseninterventie is bedoeld voor ouderen (65+) met dementie op een psychogeriatrische verpleegafdeling, die kampen met nachtelijke onrust.

lees meer

Meetinstrumenten dementiezorg

Meet de kwaliteit van de dementiezorg met deze meetinstrumenten.

lees meer

Praktijkvoorbeelden (2)

Hier verzamelen we praktijkverhalen over persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun omgeving. Heb je zelf een goed voorbeeld dat je wilt delen? Laat het ons weten.

GPS-polsbandjes bij tanteLouise

Praktijkvoorbeeld: TanteLouise geeft haar bewoners zoveel mogelijk vrijheid terug, de techniek ondersteunt hierbij.

lees meer

Woon- zorgvorm van Badeloch

Bekijk de nieuwe woon- zorgvorm van Badeloch waar ouderen met dementie samen kunnen blijven wonen met hun partner, waarbij mantelzorgers ook ondersteund worden.

lees meer

Kennis (2)

Hier verzamelen we tijdens het programma artikelen en andere kennis die je helpen persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Heb je suggesties voor toevoegingen? Laat het ons weten.

Sociale benadering dementie

Lees meer over de sociale benadering van dementie: van cure naar care.

lees meer

Richtlijnen zorgverlening dementie

Lees over de verschillende richtlijnen m.b.t. de dementiezorg, bijvoorbeeld voor: omgaan met onbegrepen gedrag, het begeleiden van mensen met dementie met een depressie, omgaan met gedragsproblemen bij patiënten met dementie.

lees meer