De diagnose stellen

De huisarts heeft hierin een belangrijke rol. Hoe zorg je voor een vlotte diagnose die adequaat én niet te belastend is? Wat kan de persoon met dementie nog zelf en waar lopen hij en zijn omgeving tegenaan? Welke kennis, vaardigheden en hulpmiddelen kun je gebruiken?
  • Tools (4)
  • Praktijkvoorbeelden (2)
  • Kennis (1)

Tools (4)

Hier verzamelen we tijdens het programma tools die je helpen persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Mis je een instrument? Laat het ons weten.

Cross Culturele Dementietest (CCD)

Gebruik de Cross Culturele Dementietest (CCD) voor diagnostisering van migrantenouderen. Ontwikkeld door het Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam in samenwerking met het AMC en de UvA.

lees meer

Flyer over vroege diagnose bij dementie op jonge leeftijd

Informatie voor huisartsen en verwijzers over dementie op jonge leeftijd . Dit  manifesteert zich anders dan op oudere leeftijd, daarom is het lastiger om de diagnose te stellen. Deze publicatie geeft informatie over het belang van vroege diagnose, de meest voorkomende (hersen)ziekten bij dementie op jonge leeftijd, de complexe problematiek en de impact van dementie op jonge leeftijd.

lees meer

Meetinstrumenten NHG-Standaard Dementie

Gebruik deze meetinstrumenten bij de NHG-Standaard Dementie.

lees meer

Richtlijn diagnose en doorverwijzing dementie

Lees de NHG richtlijnen bij het diagnosticeren en doorverwijzen bij dementie.

lees meer

Praktijkvoorbeelden (2)

Hier verzamelen we praktijkverhalen over persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun omgeving. Heb je zelf een goed voorbeeld dat je wilt delen? Laat het ons weten.

Ervaringen diagnosetraject

Bekijk de ervaringen van personen met dementie in het diagnosetraject.

lees meer

Video: de kracht van samenwerking

Goed voorbeeld: multidisciplinaire samenwerking in Bunschoten-Spakenburg rondom dementiezorg. Bekijk de video!

lees meer

Kennis (1)

Hier verzamelen we tijdens het programma artikelen en andere kennis die je helpen persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Heb je suggesties voor toevoegingen? Laat het ons weten.

Samenvatting NHG-standaard diagnostiek

Lees de samenvatting van de NHG-standaard voor diagnostiek.

lees meer