Het ziektebeeld

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, ook wel syndroom genoemd. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie. De hersenen kunnen informatie dan niet meer goed verwerken. In het begin van de ziekte vallen vooral de geheugenproblemen op, later krijgen mensen ook te maken met problemen met denken en taal en en kunnen zich veranderingen in karakter en gedrag voordoen. Iemand met dementie verliest steeds meer de regie over zijn leven.
  • Tools (1)
  • Praktijkvoorbeelden (3)
  • Kennis (3)

Tools (1)

Hier verzamelen we tijdens het programma tools die je helpen persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Mis je een instrument? Laat het ons weten.

Kennisbundel dementie

Leer met de kennisbundel dementie meer over de verschillende stadia van dementie en de passende zorg.

lees meer

Praktijkvoorbeelden (3)

Hier verzamelen we praktijkverhalen over persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun omgeving. Heb je zelf een goed voorbeeld dat je wilt delen? Laat het ons weten.

Ervaringsverhalen in de Dementieverhalenbank

Lees verschillende praktijkverhalen rondom dementie.

lees meer

Impact van dementie op cliënt

Bekijk wat de impact van dementie is, verteld door ervaringsdeskundigen.

lees meer

Verschijnselen van dementie

Leer hoe cliënten de eerste verschijnselen van dementie ervaren.

lees meer

Kennis (3)

Hier verzamelen we tijdens het programma artikelen en andere kennis die je helpen persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Heb je suggesties voor toevoegingen? Laat het ons weten.

Vormen van dementie

Leer meer over de verschillende vormen van dementie.

lees meer

Inventarisatie deskundigheidsbevordering dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers

Persoonsgerichte zorg en ondersteuning bij mensen met dementie is belangrijk. Voor mantelzorgers en vrijwilligers die betrokken zijn bij mensen met dementie zijn er diverse cursussen, trainingen en interventies beschikbaar om hieraan te werken. Bekijk de inventarisatie deskundigheidsbevordering voor mantelzorgers en vrijwilligers!

lees meer

Achtergrondinformatie dementie

Lees achtergrondinformatie over dementie.

lees meer