Dementie en een verstandelijke beperking

Dementie komt ook voor bij mensen met een verstandelijke beperking, soms al op jonge leeftijd en vaker dan normaal. Zo heeft ongeveer een derde van alle mensen met Downsyndroom ouder dan 40 jaar dementie. Ook mensen met veel epileptische aanvallen lopen een groter risico. Hoe onderscheid je normale veroudering van beginnende dementie bij iemand met een verstandelijke beperking? Wat zijn de eerste signalen? Hoe praat je daarover met deze doelgroep?
  • Tools (1)
  • Kennis (2)

Tools (1)

Hier verzamelen we tijdens het programma tools die je helpen persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Mis je een instrument? Laat het ons weten.

Dementiespel 'Weten, vergeten en begeleiden'

Speel het dementiespel en leer op een aansprekende en laagdrempelige manier om te gaan met cliënten met een verstandelijke beperking en dementie.

lees meer

Kennis (2)

Hier verzamelen we tijdens het programma artikelen en andere kennis die je helpen persoonsgerichte en integrale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Heb je suggesties voor toevoegingen? Laat het ons weten.

Brochure dementie en verstandelijke beperking

Lees de brochure dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

lees meer

Richtlijn dementie en verstandelijke beperking

Bekijk deze richtlijn dementie bij personen met een verstandelijke beperking om u als art/psycholoog en orthopedagoog te ondersteunen bij de diagnose.

lees meer