Vraag gratis ondersteuning aan

Download PDF

Werk jij in een samenwerkingsverband en loop je tegen knelpunten aan die jullie belemmeren integrale en persoonsgerichte zorg en ondersteuning te bieden? Wij kunnen je helpen. Of je nu ketenregisseur bent of bestuurder, huisarts of praktijkondersteuner, welzijns- of zorgmedewerker, casemanager of wijkverpleegkundige, wethouder of beleidsadviseur. 

Vraag gratis ondersteuning aan voor samenwerkingsverbanden

Welke vragen kun je insturen namens een samenwerkingsverband?

Hoe onze hulp er precies uitziet, is afhankelijk van je behoefte. Bij een relatief eenvoudige vraag is een korte consultatie met een adviseur misschien voldoende. Denk bijvoorbeeld aan een dagdeel training om op dezelfde manier gegevens te registreren of helder en eenduidig te communiceren. Of een bijeenkomst om een visie te formuleren.

Werk je aan een ingewikkelder vraagstuk? Dan kan een adviseur jullie een langere periode ondersteunen, variërend van 3 tot 9 maanden. Je werkt dan bijvoorbeeld aan het beter benutten van de kennis en mogelijkheden van vrijwilligers en welzijn. Je zorgt ervoor dat sociale wijkteams en de eerste lijn elkaar beter vinden. Of je hebt een visie geformuleerd, maar wilt ieders rol en taken in de keten beter vastleggen zodat jullie weten wat je van elkaar kunt verwachten.

Zo zijn er allerlei variaties denkbaar. Jij hebt vast weer andere vragen, wij pakken ze graag met je op. Ben je benieuwd naar de vragen van anderen? Op de pagina Ondersteuningsvragen vind je een greep uit de  ingediende ondersteuningsvragen zodat je een beeld krijgt van wat Dementiezorg voor Elkaar voor jullie kan betekenen.

Individuele ondersteuning of mantelzorger?

Het programma Dementiezorg voor Elkaar ondersteunt samenwerkende professionals bij hun ondersteuningsvragen. Wat te doen als:

 • je een mantelzorger bent en kampt met een vraag? Dan raden we je aan contact op te nemen met Mezzo (www.mezzo.nl)
 • je individuele ondersteuning wilt op organisatieniveau? Afhankelijk van je vraagstuk kun je o.a. terecht bij:
  – Vilans, kenniscentrum langdurende zorg (www.vilans.nl)
  – Movisie, landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein (www.movisie.nl)
  – Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen (www.pharos.nl)
  – Nivel, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (www.nivel.nl)
  – Trimbos-instituut, organisatie voor verbeteren gezondheid door het delen van kennis (www.trimbos.nl)

Hoe het werkt

 • Stel je vraag via het formulier onderaan deze pagina.
 • Wij plannen een telefonisch overleg in om je vraag verder te verkennen.
 • Samen bepalen we welk type ondersteuning nodig is, hoe lang en welke adviseur daar het beste bij past.
 • Vervolgens gaan jullie aan de slag met de adviseur. Samen maak je een SMART plan van aanpak, bepaal je de doelen en stuur je daarop.
 • Dementiezorg voor Elkaar deelt geen commerciële producten of diensten van derden.

Wat het oplevert

Na afloop heb je een zichtbaar en SMART resultaat dat niet alleen de keten verder brengt, maar ook overdraagbaar is naar andere dementienetwerken. Zo leren we van en met elkaar en werken we regionaal en landelijk samen aan betere zorg en ondersteuning voor thuiswonende mensen met dementie en hun naasten: integraal én persoonsgericht. Dementiezorg voor Elkaar wordt gefinancierd met publiek geld. Een belangrijke taak is dat we de opgedane kennis en producten breed verspreiden. Ook zullen we de input uit de ondersteuningstrajecten gebruiken voor het Register Dementiezorg en de actualisatie van de Zorgstandaard.

Ineke Wever, bestuurder Opella & Marco Toet, manager Klantenservice zorggroep Charim, ketennetwerk Veenendaal over hun ondersteuningsvraag:

‘De sterkte-zwakteanalyse heeft geholpen om een focus in onze aanpak te kiezen. Zonder Dementiezorg voor Elkaar hadden we waarschijnlijk een soortgelijke aanpak ingezet, maar dan hadden we het meerjarenplan niet afgekregen voor 1 juni gezien de strakke deadline. De keten heeft nog geen middelen voor infrastructuur, waardoor je een ketenregisseur mist.

We zijn meer sámen in actie gekomen. De samenwerking en de sfeer in de stuurgroep is verbeterd. Dementiezorg voor Elkaar is een onafhankelijke partij en dat is helpend bij gevoeligheden. Zelf ben je immers onderdeel van de stuurgroep. Er is nu een gedeeld beeld en meer objectiviteit. Een onafhankelijke blik kan je verder helpen. We zijn er nog niet, maar een begin is zeker gemaakt.’

Bekijk het sterkte-zwakteanalyse formulier (pdf) dat in dit traject is gemaakt.

Factsheets over dementiezorg thuis

Wil je meer weten over het verbeterprogramma Dementiezorg voor Elkaar, of anderen erop attenderen? Download de factsheets:

Formulier ondersteuning aanvraag

Vul je gegevens in en stel je vraag in onderstaand formulier. Problemen of vragen? E-mail naar info@dementiezorgvoorelkaar.nl.

 • Jouw gegevens

 • Omdat we graag persoonlijk contact met je opnemen, willen we je vragen om onderstaande gegevens in te vullen:
 • Wat is je vraag?

 • Heb je meerdere vragen? Dien deze dan apart in.