Inspiratieflitsen ‘Beslis samen’

Kom samen met mensen met dementie tot gezamenlijke besluitvorming.

Niet gekend of betrokken worden bij een beslissing over je leven? Mensen met dementie overkomt dit regelmatig. Herken je dat? Met de inspiratieflitsen ‘Beslis Samen’ kun je daar iets aan doen.

  • Je krijgt inzicht in hoe jij in je werk besluiten neemt met en over mensen met dementie, hun naasten en andere professionals.
  • Je krijgt praktische tips om te komen tot meer gezamenlijke besluitvorming.
  • Die korte opdrachten (van circa 15 minuten) nodigen je uit te leren over (en te doen aan) gezamenlijke besluitvorming.
  • Casemanager dementie Gerben Jansen licht de opdrachten in verrassende filmpjes toe.

Opdracht 1: luister naar mij

Het verhaal van Els. Els heeft Alzheimer. Ze wil niet dat anderen dat weten. Haar man vindt het juist wel belangrijk dat de omgeving van Els dat weet. Hoe ga je hiermee om? 

Opdracht 2: op één lijn komen

Het verhaal van Jan. Jan heeft al 50 jaar zijn rijbewijs, maar ook Alzheimer. Aan zijn rijvaardigheid mankeert het niet, wel aan zijn rijbekwaamheid. Zijn vrouw vindt dat hij moet kunnen blijven autorijden, zijn zoon vindt het onverantwoord. Hoe ga je hiermee om?

Opdracht 3: samen praten, kijken en uitproberen

De tip van Gerben. Praten met mensen met dementie en hun naasten vraagt aandacht, oefenen met taal en tempo en meebewegen. Maar in de waan van de dag vergeten we dat nog wel eens. Tip van Gerben Jansen: neem eens een gesprek op en luister dat terug. 

Opdracht 4: samenwerken

Het verhaal van tante Corrie. Tante Corrie. Door een cliënt zo aan te spreken kun je haar bereiken. Maar verzorgenden vinden dat maar lastig en spreken haar aan met mevrouw Peters. Hoe ga je hiermee om? Hoe stem je zorg en ondersteuning af met collega-professionals?