Wachtkamervideo over dementie in 4 talen

Voor veel migranten en hun mantelzorgers is dementie een relatief onbekend verschijnsel.  Om migranten en hun naasten bewust te maken van de ziekte ontwikkelde Pharos een wachtkamervideo over dementie in vier talen, in een Dementie voor Elkaar-traject met het OLVG en de Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra.

De animatievideo, bestemd voor narrowcasting, vertelt het verhaal van Emina (75). Het gaat niet zo goed met haar, ze doet weinig en vergeet veel. En in en rondom het huis gaan veel dingen verkeerd. Emina gaat naar de huisarts, die bij haar dementie vaststelt. De wachtkamervideo is beschikbaar in vier talen; Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.

Uitleg over dementie

Het filmpje vergroot de bewustwording over dementie en vertelt patiënten in hun eigen taal waar zij terecht kunnen met vragen. De video’s zijn te zien op YouTube en te downloaden voor eigen gebruik. 

Naar de wachtkamervideo’s op de website van Pharos 

Cultuursensitieve zorg 

Mensen met een migratie-achtergrond gaan vaak anders om met ziekte en zorg dan autochtone Nederlanders. Het onderwerp kan taboe zijn. Dat vraagt om extra aandacht en zorgvuldige communicatie: cultuursensitieve zorg. Wil je meer weten over cultuursensitief communiceren? Bekijk de 5 video’s van adviseur Kaveh Bouteh of download de gesprekslijst ‘Zorgen doe je samen’ van Pharos met vragen om in gesprek te gaan met mantelzorgers van oudere migranten met dementie.

Lees meer