Hulpmiddelen voor meerjarenplan dementie

‘Dementiezorg voor Elkaar’ ondersteunt netwerken dementie bij het maken van een meerjarenplan. Een meerjarenplan is niet alleen een vereiste van de zorgverzekeraar, het is ook een handig instrument om focus aan te brengen in de samenwerking met andere partijen  en gemeenten in de regio. Bekijk de hulpmiddelen en het voorbeeld van Netwerk Dementie Oost-Achterhoek.

Invulsheet meerjarenplan

MeerjarenplanBreng jouw meerjarenplan in beeld! Dementiezorg voor Elkaar ontwikkelde een compact invulformulier, waarmee je de plannen voor jouw dementienetwerk of -keten snel inzichtelijk maakt.  Vul de doelen, beoogde resultaten, visie & uitgangspunten van jouw netwerk in. Gebruik het document om met elkaar in gesprek te gaan, de voortgang te toetsen en anderen te laten zien wat jullie doelen zijn. Je kunt het document naar eigen wens aanpassen, de invoervelden zijn in grootte aan te passen en je kunt ook onderdelen verwijderen.

Download de invulsheet meerjarenplan (ppt)

Bekijk het ingevulde voorbeeld van Netwerk Dementie Oost-Achterhoek (pdf)

Landelijke ontwikkelingen

Dit overzicht landelijk ontwikkelingen dementie laat zien welke programma’s en ontwikkelingen invloed kunnen hebben op de netwerken dementie in Nederland. Dit overzicht kan je, als netwerkcoördinator, houvast bieden bij het schrijven van het meerjarenplan van het netwerk dementie. Bijvoorbeeld door aan te geven welke invloed de trends en ontwikkelingen hebben op het netwerk. Of als bijlage van het meerjarenplan.

Overzicht documenten zorginkoop 2019

Alle passages over casemanagement dementie en de meerjarenplannen in de documenten zorginkoop 2019 van de zorgverzekeraars. Wat moet je aanleveren? Je vindt het in het handige overzicht Inkoopbeleid wijkverpleging 2019.

Routekaart wetten en beleidsregels

In Nederland werken veel partijen aan goede dementiezorg. Welke wetten, beleidsregels, notities en mijlpalen komen eraan? Met deze handige routekaart dementiezorg (pdf) van ‘Dementiezorg voor Elkaar’ ben je in één oogopslag weer helemaal op de hoogte.

Formulier voor sterkte-zwakteanalyse

Dit formulier (pdf) helpt je een goede sterkte-zwakteanalyse te maken. Wat gaat er goed en wat kan beter in jouw netwerk, gezien vanuit de cliënt, de professionals en het netwerk. Bespreek met elkaar per fase de aandachtspunten en noteer deze op het formulier. Vervolgens ga je met elkaar in gesprek over de actiepunten en prioriteiten om te werken aan integrale en persoonsgerichte zorg en ondersteuning bij dementie.

Voorbeeld meerjarenplan

Dementiezorg voor Elkaar heeft een handvat gemaakt voor het schrijven van een meerjarenplan. Een werkdocument (word) waarvan je de delen kunt gebruiken die je nodig hebt: download Voorbeeld-ingrediënten van een meerjarenplan (word)

Richtlijnen meerjarenplan 2018-2020

Een hulpmiddel om tot de juiste aandachtspunten in het meerjarenplan te komen, is het overzicht Richtlijnen meerjarenplan 2018-2020 (pdf). Per onderwerp is aangegeven wat de herkomst is, mocht je meer informatie willen.

Krachtenveldanalyse

Bij het opstellen van een meerjarenplan kan het slim zijn om een krachtenveldanalyse te doen. Aan de hand van een belangenmatrix en een netwerkanalyse krijg je inzicht in de dynamiek van je netwerk van stakeholders. Download de tools en instructie:

6 tips voor het schrijven van een meerjarenplan

  1. Uit ervaring weten we, vanuit ‘Dementiezorg voor Elkaar’, dat het een meerwaarde heeft om de visie, huidig aanbod en zorgvraag samen met aanbieders, professionals en gebruikers te inventariseren. Bijvoorbeeld tijdens een klantarena of een werkconferentie. ‘Dementiezorg voor Elkaar’ kan hierbij ondersteuning bieden.
  2. Verwijs, waar kan, naar actuele interne of externe stukken. Doe geen dubbel werk.
  3. Schrijf in gewone mensentaal.
  4. Probeer zoveel mogelijk vanuit de cliënt en mantelzorger te redeneren.
  5. Bekijk voorbeelden van meerjarenplannen in Dropbox
  6. Een meerjarenplan is een ‘programma’. Daarbij is er een stip op de horizon, een ambitie waar je aan werkt en hoofd- en operationele doelen die je wilt bereiken. Tegelijkertijd benadruk je meer het karakter van een beweging die op gang komt. Onderweg verandert er veel. Daar speel je permanent op in. Veel aandacht van het netwerk en de deelnemende partijen gaat uit naar onverwachte zaken die zich onderweg aandienen. Meer dan iedereen soms lief is. Als je gaat evalueren welke doelen en resultaten zijn behaal, dan  zie je vaak het volgende:
    A) sommige doelen zijn  – geheel of deels – gehaald
    B) sommige doelen zijn niet gehaald
    C) er zijn resultaten bereikt door kansen die zich onverwachts aandienden

Verslag bijeenkomst meerjarenplan 22 maart 2018

De netwerken dementie hebben afgelopen jaar een meerjarenplan ingediend bij hun zorgverzekeraar op basis van de inkoopeisen 2019. Deze bijeenkomst op 22 maart stond in het teken van belangrijke aspecten van het meerjarenplan.  Ketencoördinatoren gingen in gesprek met CZ, Dementie Netwerk Nederland, Alzheimer Nederland, ‘Samen op Weg’ en Dementiezorg voor Elkaar. Lees hier het verslag.

Terugblik bijeenkomst meerjarenplan 2 november 2017

De bijeenkomst is een vervolg van de eerste bijeenkomst op 2 november 2017. Bekijk de presentatie van deze bijeenkomst:  Meerjarenplan Netwerk dementie 2019 en verder