Interviewserie hoogleraren dementie
Robbert Huijsman, hoogleraar en programmaleider Dementiezorg voor Elkaar, houdt deze zomer een serie interviews met (bijna) alle hoogleraren dementie van Nederland. Zij hebben allemaal hun eigen visie, maar hebben ze ook een gezamenlijk beeld over de toekomst van de dementiezorg?
Er bestaan diverse stromingen in het dementieveld met spraakmakende hoogleraren die allemaal hun visie en onderzoekswerk goed kunnen uitdragen. Zelf ben ik ook zo’n hoogleraar, én programmaleider van Dementiezorg voor Elkaar, met een focus op de relevantie en impact voor de praktijk. Maar hoe vaak spreken hoogleraren elkaar nou echt? Daarom een serie zomerinterviews met hoogleraren.
Reis door het land
De reeks zomerinterviews omvat inmiddels al 30 gesprekken, bijna geen enkele collega zegt nee. Het is erg leuk en inspirerend om je eigen collega-hoogleraren te bevragen over hun onderzoekslijnen en de relevantie voor de praktijk. In weekberichten neem ik je mee op mijn reis door het land. Ik ben razend benieuwd of die hoogleraren en hun benaderingen thematisch zijn te verbinden, om zo gezamenlijk te komen tot een toekomstvisie en oplossingsrichtingen voor de dementiezorg. Het eindproduct wordt uiteindelijk een boekje.
Week 10: Lessen voor dementiezorg
Het 10e en laatste blog van Robbert Huijsman staat in het teken van lessen voor de dementiezorg. De 3 interviews met: Betty Meyboom (emeritus huisartsengeneeskunde in Groningen), Katrien Luijkx (Ouderenzorg in Tilburg en trekker van de gelijkluidende academische werkplaats) en Sandra Zwakhalen (verplegingswetenschap, met name geriatrische zorg thuis, in Maastricht) completeren de reeks. In totaal sprak Robbert met 38 hoogleraren. Eind dit jaar moet het e-boek met thema’s en portretten van hoogleraren gereed zijn.
Lees het volledige interview – deel 10 op Vilans.nl
Week 9: Nederland wereldkampioen ouderenzorg
De nationale rondgang is bijna een feit, de teller staat na week 9 op 35 hoogleraren. Deze week het enige dubbelinterview: met hoogleraar epidemiologie Arfan Ikram en hoogleraar population imaging Meike Vernooij (beiden Erasmus MC, Rotterdam). Zij leiden de al meer dan 25 jaar lopende cohortstudie ERGO in mijn eigen wijk Rotterdam-Ommoord. Ook mooie interviews met Max Stek (ouderenpsychiatrie, Amsterdam) en Jan Hamers (ouderenzorg, Maastricht).
Lees het volledige interview – deel 9 op Vilans.nl
Week 8: WHO roept op tot dementieplan in alle landen
In week 8 ligt het accent op de beleids- en organisatiekant. Ik sprak weer vier gedreven hoogleraren: bij Vilans met Henk Nies (Organisatie en beleid van Zorg, Amsterdam) en Mirella Minkman (Innovatie van Organisatie en Governance van de langdurende integrale zorg, Tilburg) en thuis met Francesco Mattace Raso (per 1 juni hoogleraar Gerontologie & Geriatrie, Erasmus MC). Tot slot telefonisch nog met Anne Margriet Pot (hoogleraar Ouderenpsychologie, Amsterdam). In oktober komt zij terug naar Nederland, na vier jaar gewerkt te hebben bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève.
Lees het volledige interview – deel 8 op Vilans.nl
Week 7: Dromen over 10 miljoen
Wat werken er toch veel disciplines in het rijke dementieveld! In week 7 weer 4 interviews, deze keer met een bioloog (Martien Kas, Groningen), een psychiater (Iris Sommer, Groningen), een psycholoog/epidemioloog (Martijn Huisman, Amsterdam) en een ergotherapeut (Maud Graff, Nijmegen). Alle vier pleiten ze voor het doorbreken van het hokjesdenken, ofwel het denken in ziektebeelden. De mens (met dementie) staat centraal, versterkt door eigen regie, zelfmanagement en interactie met zijn omgeving. Op de vraag: wat zou je doen met 10 miljoen hebben alle geïnterviewden hun antwoord klaar!
Lees het volledige interview – deel 7 op Vilans.nl
Week 6: We doen het zo gek nog niet
Het kan écht: kwaliteit van leven, van betekenis zijn en zelfs leefplezier, ook al vordert dementie. Dat optimistische beeld kwam naar voren in de 6e week van mijn gesprekken met de hoogleraren. Deze week sprak ik met de hoogleraren ouderengeneeskunde: Joris Slaets (Leiden/Groningen), Jos Schols (Maastricht), Wiesje van de Flier en Rose-Marie Droës (beiden Amsterdam).
Lees het volledige interview – deel 6 op Vilans.nl
Week 5: Lijnen van cel tot mens
In week 5 kwam de vaart er weer in en sprak ik Wilco Achterberg (ouderengeneeskunde in verpleeghuizen), Jacobijn Gussekloo (eerstelijns ouderengeneeskunde), Andrea Maier (gerontologie/ouderengeneeskunde in Amsterdam en Melbourne) en John van Swieten (neurologie/neurogenetica in Rotterdam en Amsterdam). We spraken over veroudering: is dat te voorkomen? Over frontotemporale dementie (FTD) die vaak voorkomt op jongere leeftijd en over zorgprogramma’s.
Lees het volledige interview – deel 5 op Vilans.nl
Week 4: Koester de variëteit
In week 4 wegens komkommertijd wederom twee interviews, maar weer heel boeiend en leerzaam. Allereerst met Richard Oude Voshaar, hoogleraar ouderenpsychiatrie in Groningen. En Marjolein de Vugt, hoogleraar psychosociale innovaties bij dementie en directeur Alzheimer Centrum in Maastricht. We verkennen het terrein van psychisch functioneren en gedragsinterventies. Nadrukkelijk een deelterrein binnen het grote dementieveld.
Lees het volledige interview – deel 4 op Vilans.nl
Week 3: Goede diagnose nodig voor goed zorgpad
De zomervakantie slaat toe. In week 3 slechts twee interviews, namelijk in het VUmc in Amsterdam, met Philip Scheltens (onder andere directeur van het Alzheimer Centrum en initiatiefnemer van Deltaplan Dementie) en Majon Muller (specialist interne ouderengeneeskunde). Mooie kans voor verdieping van de meer medische invalshoek, met als uiteindelijk doel personalised medicine dat het functioneren van de patiënt ondersteunt en bevordert.
Lees het volledige interview – deel 3 op Vilans.nl
Week 2: de grote puzzel van dementie
In de tweede week sprak ik 7 hoogleraren: Marcel Olde Rikkert en Myrra Vernooij-Dassen (Nijmegen), Pim van Gool (Amsterdam, ook voorzitter van de Gezondheidsraad te Den Haag), Geert Jan Biessels (Utrecht), Anneke Francke (Amsterdam en Nivel te Utrecht), Roy Kessels (Nijmegen) en Frans Verhey (Maastricht). Dementie is een verzamelnaam voor vele hersenziekten, waarover we wel steeds méér weten maar waarvan we eigenlijk nog niet zo veel begrijpen. Wat is dementie nu precies, wat weten we wel en niet en waardoor wordt het veroorzaakt? In aflevering 2 van deze serie gaat het over deze vragen. Eén ding is duidelijk: dé dementiepil bestaat nog niet.
Lees het volledige interview – deel 2 op Vilans.nl
Week 1: uit het harnas
In de eerste week sprak ik 4 hoogleraren, namelijk Raymond Koopmans (Nijmegen), Sytse Zuidema (Groningen), Sophia de Rooij (het net gestarte vijfde Alzheimer Centrum in Groningen) en Cees Hertogh (Amsterdam). Er zijn heel veel onderzoekslijnen in het dementieveld. De één verdiept zich in het ontstaan van ‘dementie’, in al zijn varianten en verschijningsvormen, de ander is op zoek naar goede tools voor diagnostiek. Ze zien elkaars werk allemaal als een stukje van een hele grote en complexe puzzel. De hoogleraren onderkennen dat ze zelf soms ook in silo’s werken en dat fundamenteel én toegepast onderzoek pas echt verder komen als die silo’s worden afgebroken.
Lees het volledige interview – deel 1 op Vilans.nl
Robbert Huijsman, hoogleraar en programmaleider Dementiezorg voor Elkaar, doet wekelijks verslag van de serie interviews die hij deze zomer houdt met de hoogleraren dementie van Nederland om tot een gezamenlijk beeld te komen van de toekomst van de dementiezorg en -ondersteuning in Nederland.