Groen & Grijs beste dementie-idee van Nederland 2018

Het initiatief Groen & Grijs, kookworkshops voor mensen met dementie en hun kleinkinderen, is door Dementiezorg voor Elkaar uitgeroepen tot het beste dementie-idee van Nederland 2018. Melissa de Laat, die Groen & Grijs als afstudeerproject voor haar studie Trend Research & Concept creation in Lifestyle fontys opzette, nam de prijs, een oorkonde en een serie cadeaubonnen, in ontvangst tijdens het jaarevent van het Deltaplan Dementie uit handen van programmaleider DvE Robbert Huijsman.

‘Groen & Grijs bevordert het nuttigen van maaltijden voor alleenstaande mensen met dementie door kookworkshops aan te bieden voor hen en hun adolescente kleinkinderen. Die verbinding tussen generaties is lovenswaardig. De  kracht van het concept blijkt ook uit de betrokkenheid van de lokale horeca. Proeftuinpartners omarmen dit prachtige initiatief’, verklaart de jury, die bestond uit vertegenwoordigers van Alzheimer Nederland, Dementie Netwerk Nederland (DNN), de vakgroep Dementieverpleegkundigen van V&VN en Dementiezorg voor Elkaar.

Laagdrempelig en creatief

Elise Boone, projectleider van de Brabantse proeftuin dementie, waar Groen & Grijs is ontwikkeld: ‘Zelf eten en geheugenproblemen hebben: dat gaat vaak niet samen. Je hoort en leest er steeds meer over in de landelijke media. Hoe los je het op? De problemen van de wet- en regelgeving rondom dit thema kunnen we als proeftuin niet veranderen; we kunnen het wél signaleren en zoeken naar laagdrempelige, creatieve oplossingen. Zoals Groen & Grijs’.

Slimme trucjes

Dementiezorg voor Elkaar schreef de prijsvraag ‘Het beste dementie-idee van Nederland’ uit om oplossingen in kaart te brengen die zorg- en welzijnsmedewerkers in hun dagelijkse werk toepassen om problemen op te lossen. De prijsvraag leverde 25 ideeën op, waaronder een groot aantal slimme trucjes. Binnenkort worden deze in een kennisproduct gebundeld.

Meer informatie over Groen & Grijs