Dementiezorg voor elkaar in 10 citaten

Samen werken aan betere dementiezorg. Dat moet, en dat kan. Tijdens het Jaarevent van het Deltaplan Dementie, op 13 november in Utrecht, is iedereen het daarover wel eens. Tien ‘spraakmakende’ citaten ter illustratie.

1. Het is volksziekte nummer één en het gaat nog veel meer volksziekte nummer één worden.
(Marijke Vos, voorzitter Deltaplan Dementie, over dementie)

2. Het ritselt van de beweging en dynamiek, maar of dat allemaal lekker bij elkaar komt, is nog wel een vraag.
(Robbert Huijsman, programmamanager Dementiezorg voor elkaar)

Robbert Huijsman op het Jaarevent Deltaplan DementieRobbert Huijsman op het Jaarevent Deltaplan Dementie. Lees ook zijn blog: ‘Héél de mens met dementie, doorbreek de schotten’

3. Er zijn al mooie zaken gebeurd vanuit de vijf werkpakketten van Dementiezorg voor elkaar. De essentie is dat we de stap zetten naar meer persoonsgerichte en meer integrale dementiezorg, inclusief de ondersteuning van de mantelzorgers van mensen met dementie.
(Anneke Francke, programmaleider Verpleging en Verzorging Nivel)

4. Het is echt een vak, het is niet iets wat je erbij doet, het gaat om serieuze competenties.
(Gerben Jansen, voorzitter V&VN-vakgroep Dementieverpleegkundigen over het expertisegebied)

5. ‘Ik heb wel een vraag, maar ik weet niet zeker of die past’. Die kun je altijd aan ons stellen. Samenwerkingen willen we graag faciliteren. (Monique Spierenburg, vragenmakelaar en adviseur Dementiezorg voor elkaar)

6. Erken de specifieke situatie waarin migranten met dementie zich bevinden. Die is heel anders dan op een boerderij in Elst.
(Cor Calis, adviseur Arteria Consulting)

7. In een regio blijkt het ingewikkeld om jonge mensen met dementie aan te melden. Aan ons wordt gevraagd mee te kijken in de keten hoe dat beter kan.
(Kiyomid van der Veer, vragenmakelaar Dementiezorg voor elkaar)

Ondersteuning op maat voor samenwerkingsverbanden

Welke knelpunten kom jij tegen in de samenwerking? Dementiezorg voor elkaar kan je helpen. Geheel kosteloos. Met een korte consultatie bij een eenvoudige vraag tot wat langere begeleiding door een van onze adviseurs bij een ingewikkelde vraag.
Vraag ondersteuning aan

8. Ons netwerk lag op zijn gat. De vraag hoe we de partijen weer bij elkaar kregen, was best heel pittig. Het aanbod van Dementiezorg voor elkaar om mij daarbij te ondersteunen, klonk mij als muziek in de oren.
(Wendela Gort Erbrink, projectmanager Zorgvernieuwing Woonzorg Flevoland)

9. De keten nieuw leven inblazen, waar gaan we ons nu op richten. Hoe betrek je anderen daarbij en bijvoorbeeld ook de cliënten en de mantelzorgers? Die vragen komen nu aan de orde bij het opstellen van het meerjarenplan.
(Tara Koenders, adviseur Dementiezorg voor elkaar)

10. Impliciete kennis maken we expliciet, individuele kennis maken we collectief
(Robbert Huijsman, programmamanager Dementiezorg voor elkaar)