‘Iedere persoon met dementie is uniek’

‘Het is heel goed dat er een nieuwe zorgstandaard is, dat je met elkaar een basis hebt, maar laat je vooral leiden door de cliënt zelf en de mantelzorger. Laat mensen hun eigen leven leven.’ Dat zegt Riëtte Oudenaarden, verpleegkundig specialist geriatrie in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Zij was één van de sprekers tijdens de (digitale) bijeenkomst van Dementiezorg voor Elkaar over de diagnose.

‘Luisteren ontzettend belangrijk’

Casemanager dementie Tea van der Veen, ook voorzitter van de functiegroep van de beroepsvereniging van sociaal werkers (BPSW) valt haar bij. ‘Het is ontzettend belangrijk om te luisteren. Iedere persoon met dementie is uniek, iedere persoon heeft zijn eigen problematiek. Ik vind het belangrijk om heel goed af te stemmen, net als je dat vroeger met de radio deed, af te stemmen op de golflengte van de persoon met dementie en de golflengte van de mantelzorger. Wie is de persoon met dementie en wat heeft die persoon nodig om deel te kunnen blijven nemen aan de samenleving. Het is heel belangrijk om met deze mensen in gesprek te gaan en te kijken wat iemand nog dat gevoel geeft van er gewoon te mogen zijn zoals hij is, ook met zijn dementie en wat hij daarin nodig heeft.’

Meer begrip

Een goede diagnose is essentieel, weet Riëtte Oudenaarden. ‘Het belangrijkste is om duidelijkheid te krijgen over de diagnose. Waarom doet iemand zoals die doet. Als je weet dat dat door dementie komt, helpt dat enorm om er meer begrip voor te krijgen. En je kunt dan als zorgverlener je ondersteuning daarvoor aanbieden, je kunt goed informatie en uitleg geven en handvatten die mensen steunen dóór te leven.’

Goed gevoel

En, zo besluit ze, laat iemand met een goed gevoel weggaan. Kijk ook of je een test moet doen, want die is enorm belastend voor iemand met dementie en de mantelzorger. ‘Als het beloop is zoals je kunt verwachten, dan hoef je niet nog een keer te testen’.

‘Niets is standaard bij dementie.’ Riëtte Oudenaarden illustreert dat met een mooie compilatie van verschillende soorten mensen en een persoonlijk verhaal. Haar schoonvader van 93 jaar heeft dementie en woont sinds het overlijden van zijn vrouw alleen. Als zorgverlener vindt ze de situatie bijna ‘onverantwoord’, hij woont aan het water en moet iedere dag de trap op. Maar als familielid heeft ze gezegd: ‘We nemen alle risico’s. We gaan zo lang mogelijk proberen hem de zorg te geven die bij hem past.’ Luister naar haar verhaal.

Genoemd in dit fragment:

Presentaties

Tijdens de bijeenkomst werden er verschillende presentaties en workshops gegeven over aspecten van de diagnosefase. Hieronder een overzicht.

Meer informatie

Bekijk het kennisdossier diagnose op zorgstandaarddementie.nl.