Zo vind je casemanagers dementie

Mantelzorgers weten maar in 30% van de gevallen een casemanager dementie te vinden. Met ondersteuning van een casemanager dementie kan iemand langer meedoen, blijven mensen met dementie actiever en gaan zij later naar het verpleeghuis. Casemanagers dementie zijn er ook voor de naasten van iemand met dementie is en ze helpen om te gaan met verschillende aspecten van de ziekte.

Maar hoe vind je nu een casemanager dementie? Tijdens het jaarevent van het Deltaplan Dementie in december 2019 gingen Dementie Netwerk Nederland (DNN), Alzheimer Nederland (AN) en Dementiezorg voor Elkaar op deze vraag in.

Aanbevelingen van deelnemers

Suggesties van deelnemers aan het jaarevent:

  • Vermelding op de homepage van de websites van de netwerken dementie. Aandachtspunt is wel dat van de 63 netwerken dementie in Nederland 11 netwerken helemaal geen website hebben en casemanagement dementie maar bij 26 netwerken ook echt op de homepage staat.
  • Verwijs vaker naar online platforms van bijvoorbeeld Alzheimer Nederland en Dementie.nl. Die kunnen op hun homepage doorverwijzen naar casemanagement dementie. Dat geldt ook voor zorgverzekeraars en gemeenten.
  • Analyse van zoekmachines en zoektermen, zorg ervoor dat casemanagement dementie gemakkelijker op internet kan worden gevonden. Schrijf webteksten zo dat casemanagement dementie ook gemakkelijker wordt gevonden.
  • Professionals opleiden met aandacht voor het promoten van hun eigen vak, zodat zijzelf en mantelzorgers hiervan kunnen profiteren.

Casemanagers vinden via een netwerk dementie

Je kunt ook via de netwerken dementie op zoek gaan naar casemanagers bij jou in de regio. Ga naar het landkaartje op deze website met een up-to-date overzicht van de netwerken dementie in Nederland. Als je klikt op een regio op het kaartje, dan vind je onder het kaartje (even scrollen) de volgende informatie:

  • in welke gemeenten het netwerk actief is
  • wat de contactgegevens zijn van de netwerkco√∂rdinator, ketenregisseur of contactpersoon
  • een link naar de website van het netwerk

7 praktijkvoorbeelden met tips

Hoe doen anderen dat, het vergroten van de vindbaarheid van de casemanager? Bekijk de praktijkvoorbeelden, die genoemd werden op het jaarevent van Deltaplan Dementie::

Verder lezen over casemanagent