Samen bewegen? Blijf verbonden!
Elke dag Wereld Alzheimer Dag! Want het thema ‘Samen bewegen’ verdient dagelijks onze aandacht. Immers: samen fietsen, samen wandelen, samen dansen en ga zo maar door zijn allemaal activiteiten waarbij het lijf lekker in beweging komt. En waarvan we inmiddels weten dat ze een positief effect hebben op je gezondheid en (cognitief) functioneren. Bovendien: samen bewegen is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel gezellig!
Samen bewegen is ook een allesbepalende houding. Wie geconfronteerd wordt met dementie, bij jezelf of bij iemand die je lief is, moet meebewegen in het ziekteproces. Je kijk op het leven verandert, je stelt verwachtingen bij; je moet dus in beweging komen. En vooral: je moet samen in beweging komen – en blijven- om je verbondenheid vorm te geven. Ook al is dat op een andere manier dan je gewend was.
Contact blijven maken is de kunst
Juist die verbondenheid en het met elkaar kunnen en blijven meebewegen zijn nodig om gevoelens van rouw, verdriet en afscheid te kunnen dragen. De kunst is om contact met elkaar te blijven maken. Dat kan tot in een vergevorderd stadium van dementie. Anders inderdaad, maar wel in contact met elkaar, ook al zijn het kleine momenten.
Samen dingen doen

Hoe kun je nu die verbondenheid met elkaar houden? Natuurlijk door letterlijk samen in beweging te komen. Fietsen, wandelen, vissen, zingen. Er op uit blijven trekken zo lang het nog kan en de dingen doen die je altijd al deed. Blijf deel uitmaken van de gemeenschap. Maar denk ook aan samen luisteren naar muziek, kleine kinderen meenemen, foto’s bekijken, geuren van vroeger in huis halen.
Geniet van het moment
Als iemand in een verpleeghuis woont en je vindt het lastig om alleen te gaan, neem eens iemand mee of ga mee met een partner of mantelzorger. En misschien wel de belangrijkste manier van bewegen: maak contact zonder woorden, maar met liefde. Toets niet wat iemand nog weet maar neem ieder moment zoals het komt en geniet van de momenten dat het contact er nog is.
Ja, samen bewegen is goed voor lijf en geheugen, maar houdt ook de zo belangrijke verbondenheid langer in stand.
Karlijn Kwint is programmaleider Dementiezorg voor Elkaar. Karlijn werkte eerder als geestelijk verzorger in een verpleeghuis.
Meer lezen over bewegen en dementie
- Beweegadvies voor mensen met dementie op zorgvoorbeter.nl
- Beweeggids voor ouderen met dementie op kenniscentrumsport.nl
- Tips om voldoende te bewegen op alzheimer.nl
- Praktijkvoorbeelden over dagbesteding en bewegen